Maandlasten

Als er gesproken wordt over maandlasten dan worden alle kosten bedoeld die in een maand gemaakt worden. Natuurlijk geeft u de ene maand meer uit dan de andere maand, probeer dus zoveel mogelijk een gemiddeld bedrag te nemen. Onder de maandlasten vallen de gemeentelijke belastingen, leningen, hypotheekkosten, autokosten, energiekosten, huishoudgeld voor eten en drinken, schoolgeld, etc.
Bij het aanvragen van een hypotheek berekent u uw maandelijkse lasten zonder de kosten van uw huidige hypotheek daarin mee te nemen. Door alle kosten per maand op te tellen kan de hypotheekadviseur een inschatting maken van de ruimte die er nog is om de hypotheek met bijbehorende rente te betalen.

U kunt zelf heel gemakkelijk uw maandlasten berekenen. Veel zaken komen maandelijks terug en zijn dus vaste kosten. Deze staan veelal op het bankafschrift vermeld. Daarnaast zijn er nog variabele kosten zoals huishoudgeld, (mobiele)telefoonabonnementen, verjaardagen, kerstdagen, etc.
Een huishoudboekje is de beste manier om de maandlasten bij te houden, alle uitgaves noteren en eind van de maand optellen. Als u dat een paar maand doet krijgt u een mooi gemiddeld maandbedrag.
Het Nibud heeft een mooi huishoudboekje gemaakt, dit is gratis te downloaden van de website.