Hypotheken

Huizen zijn zo duur dat voor het voor bijna niemand mogelijk is het totaalbedrag bij elkaar te sparen. Ook lenen is geen optie, daarvoor zijn de rentetarieven veel te hoog. Voor het kopen van vastgoed is een speciale vorm van lenen in het leven geroepen, de hypotheeklening.
Deze lening is alleen bedoeld voor het kopen van vastgoed en kent aantrekkelijke rentetarieven. Via de belasting is een deel van de rente terug te vorderen.

Bij het afsluiten van een hypotheek kan een keuze gemaakt worden uit een van de vele soorten hypotheken. In tegenstelling tot vroeger, waar er maar drie soorten waren, zijn er nu vele varianten (zie het linker menu).
In het verleden was er een lineaire hypotheek, een annuïteiten hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Bij een lineaire hypotheek zijn de lasten in het begin hoog, dus niet erg aantrekkelijk voor het grootste deel van de mensen. De aflossingsvrije hypotheek was nauwelijks bekend en het betekende dat er altijd maximaal rente betaald moest worden. Ook niet erg aantrekkelijk. Niet vreemd dus dat bijna iedereen een annuïteiten hypotheek had.

In de afgelopen jaren is er echter veel veranderd. Er kwamen hypotheekadviesbureaus die, los van een bank, hypotheken gingen verkopen met als doel een zo hoog mogelijke winst te halen. Met het geld van de hypotheekbetaler kon immers ook belegd worden voor een beter rendement. En zo ontstonden vele variaties op de hypotheek, helaas zelden ten voordele van de consument, wel van de adviseurs en banken. Ook de aflossingsvrije hypotheek werd populair. Dit betekent namelijk een maximale renteteruggave door de belastingdienst. En wie wil dat niet?

De hypotheek een veelvuldig gespreksonderwerp op feestjes en op het werk. Er zijn namelijk veel verschillende hypotheekvormen en veel variaties in rentetarieven. Op deze website proberen we u een beeld te geven van de diverse hypotheekvormen die er op dit moment zijn en waar u om moet denken als u een hypotheek afsluit bij uw bank.