Tips voor het kiezen van de juiste reisverzekering

Een reisverzekering kiezen is gemakkelijker dan je denkt. Dat komt omdat je deze verzekering zelf kan samenstellen. Zo kan je ook dekkingen weglaten die je niet belangrijk vindt.

In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een reisverzekering. Ook geven wij je een aantal handig tips.

Reisverzekering

Wat voor jou de beste reisverzekering kan zijn, is afhankelijk van je reisgedrag en persoonlijke factoren zoals:

  • samenstelling van het gezin;
  • vakantiebestemming (binnen of buiten Europa);
  • wel of geen wintersportvakantie of gevaarlijke sporten;
  • soort van vervoer (auto of vliegtuig);
  • veel of weinig bagage.

Kies in ieder geval voor een reisverzekering die je zelf kan samenstellen aan de hand van modules. Voor bepaalde dekkingen kun je ook afvragen of ze echt noodzakelijk zijn. Vragen die daarbij van belang zijn:

  • Hoe groot is het risico dat ik loop?
  • Wat is de financiële schade als een calamiteit zich voordoet?
  • Wat is de vergoeding van de reisverzekering? Let daarbij ook op de voorwaarden (uitsluitingen/beperkingen.
  • Is het risico al ergens anders verzekerd?
  • Kan ik de kosten van een schade eventueel zelf dragen?

Kosten van een reisverzekering?

Wat een reisverzekering uiteindelijk kost hangt van een aantal factoren af. De belangrijkste is de dekkingen die je kiest. Wanneer je veel extra dekkingen kiest zal de premie ook hoger zijn. Denk daarom eerst goed na of je deze werkelijk nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je overal kan pinnen op je vakantiebestemming is het beter om geen contact geld mee te nemen. Je hoeft dan ook niet voor een 'gelddekking' te kiezen.

Tip: Let op bij lange vakanties. Vaak geldt er een maximum aan aaneengesloten reisdagen voor een doorlopende reisverzekering. Dit kan soms verhoogd worden.

Kortlopend of doorlopend?

Bij het kiezen van een reisverzekering moet je bepalen of je een kortlopende of doorlopende verzekering wilt. Dit kan je veel geld schelen, dus is een belangrijk aandachtspunt. De keuze voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering hangt af van het aantal dagen dat je per jaar op vakantie gaat. Een gezin dat drie weken per jaar weg gaat, is vaak goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Een alleenstaande kan beter voor een doorlopende reisverzekering kiezen bij zo'n vier weken vakantie per jaar. Deze periodes hoeven niet aaneengesloten te zijn.

Tip: Een doorlopende reis- en annuleringsverzekering is meestal voordelig, kijk dus goed hoe vaak en hoe lang je op vakantie gaat.

Europa of werelddekking?

Kijk voor je op vakantie gaat of het land van bestemming onder de dekking van de reisverzekering valt. Bij de meeste reisverzekeraars kun je kiezen uit een Europa- of werelddekking. Onder de dekking van Europa vallen ook de niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee, de Azoren, Madeira en de Canarische eilanden. Ga je buiten Europa op vakantie dan moet je werelddekking nemen.

Tip: Europadekking is bij een reisverzekeraar veel ruimer dan alleen de landen van het geografische Europa. Sluit daarom niet te snel werelddekking af.

Ziektekosten in het buitenland?

Veel mensen denken dat ze met een reisverzekering 'dubbel' zijn verzekerd voor zorgkosten, omdat deze ook op de ziektekostenpolis zijn gedekt. Dat is niet helemaal waar. Zeker als je naar een land reist waar de medische kosten hoger zijn dan in Nederland, is het verstandig om een reisverzekering met een goede vergoeding voor medische kosten af te sluiten. In Amerika bijvoorbeeld is een ziekenhuisopname vier of vijf keer duurder dan bij ons. Maar je Nederlandse zorgpolis vergoedt alleen de kosten volgens de Nederlandse normen. Dat betekent dat je veel zelf moet bijleggen als je medische kosten maakt in een duur 'zorg'-land.